Napoleonki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
2 szk. maki; pół szk śmietany; kostka margaryny.

Krem:
1 l mleka; szk. mąki; niepełna szk. cukru, 2 zółtka cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać smietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedna stronę), włożyć do lodówki; schłodzić; następnie rozwałkować na blasze i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złocisty kolor.

Pół litra mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym rozprowadzić makę z cukrem waniliowym, gdy mleko dojdzie do wrzenia wlać mleko z mąką. Jeszcze ciepły krem rozłożyć na ciasto.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
AutorMadzia

Napoleonki: Podobne przepisy

Napoleonki: wypróbuj również

„Trucicielka”, Éric-Emmanuel Schmitt

... na tę głębię, ale nie umiem. Wbrew tematyce, wbrew mordom, paraliżom i logice zemsty, lektura Schmitta nasuwa skojarzenia z pałaszowaniem furgonu napoleonek, aż słodycz nie wróci do gardła, a potem wykona odważny krok dalej. ...

dawno temu

Powiązane Tematy