Składniki:
- 0,75 litra śmietany kremówki 36%,
- 3 spody biszkoptowe (są takie placki pakowane po 3),
- 1 paczka wiórek kokosowych najlepiej drobnych,
- 1 tabliczka czekolady białej.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy 0,5 litra śmietany i podgrzewamy na małym ogniu, do tego w kładamy tabliczkę czekolady i rozpuszczamy ją. Zestawiamy z ognia i dodajemy 3/4 torebki wiórek kokosowych i 1 spód biszkoptowy pokruszony na okruchy i mieszamy. Do tortownicy wkładamy spód wylewamy masę i przukrywamy spodem. Ubijamy z 0,25 śmietany i 2 łyżek cukru pudru bitą śmietanę i robimy pierzynkę na cieście ze śmietany i posypujemy reszta wiórek. Wkładamy do lodówki.
Potrzebne przybory:
Tortownica.
Uwagi:
Wiórki najlepiej drobne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Justineee |