Tajemnica oleju kokosowego
OLGA CHOJNACKA • dawno temuPróchnica jest jedną z najczęściej występujących chorób bakteryjnych na świecie, dlatego naukowcy ciągle poszukują nowych sposobów zapobiegania jej. Najnowszym odkryciem jest olej kokosowy. Niszczy szczep bakterii odpowiedzialnych za demineralizację szkliwa. Zawiera naturalny antybiotyk, dlatego doskonale radzi sobie z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy.
Próchnica jest jedną z najczęściej występujących chorób bakteryjnych na świecie, dlatego naukowcy ciągle poszukują nowych sposobów zapobiegania jej. Najnowszym odkryciem jest olej kokosowy, który poddany działaniu enzymów w procesie trawienia niszczy szczep bakterii odpowiedzialnych za demineralizację szkliwa.
Olej kokosowy zawiera naturalny antybiotyk, dlatego doskonale radzi sobie z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy.
Wyniki wstępnych badań potwierdzają jego skuteczność w zwalczaniu drożdży, które powodują pleśniawki w jamie ustnej.
— W przemyśle może być wykorzystywany właśnie do wzbogacenia składu produktów do higieny jamy ustnej. – mówi lek. stom. Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prodenta w Gliwicach.
Z powodzeniem może być stosowany jako składnik past do zębów dla dzieci, dodając im dodatkowo ciekawego aromatu.
Nie należy lekceważyć próchnicy, gdyż nieleczona grozi nie tylko utratą zębów, ale też pogorszeniem stanu zdrowia. Jej obecność zwiększa możliwość występowania chorób serca i układu krążenia, płuc, a także przyczynia się do obniżenia płodności.
Źródło: informacja prasowa Joanna Opas
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze