Składniki:
- mała śmietana 18%,
- mąka tortowa,
- 3 żółtka,
- cukier puder,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Trzy żółtka, trzy łyżki śmietany, dwie małe łyżeczki cukru pudru, szczypta soli, dwie małe łyżeczki koniaku lub spirytusu (ewentualnie octu) dodać do tego około 30 dag mąki. Ciasto wyrobić jeśli się będzie lepić należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy. Najlepiej by było cienkie rozwałkowane już ciasto. Wyciąć pionowe kreski grubości 5-6 cm. W środku należy wyciąć dziurę i przekręcic tył do przodu tego kawałka ciasta przez cześniej wyciętą dziurę. Faworki należy piec najlepiej na patelni. Jak długo piec? Aż twoje faworki się zarumieniom.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Agula |