GotowaniePrzepisyRyba w sosie śmietanowym

Ryba w sosie śmietanowym

Ryba w sosie śmietanowym
Karolina
23.02.2012 00:20, aktualizacja: 29.10.2018 17:06

Po karnawale i zabawie przyszedł czas odpoczynku dla naszego żołądka. I chociaż we wspomnieniach żywy jest jeszcze tłusty czwartek, to jednak na czas postu trzeba zapomnieć o istnieniu puszystych pączków, wyśmienitych faworków i cieszących nie tylko podniebienie, ale i oczy ciast. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak zgodnie z tradycją wywrócić na jakiś czas swoje menu do góry nogami i dać chwilę odpoczynku naszemu żołądkowi, co niewątpliwie pozwoli mu znieść nasze wielkanocne zachcianki. I chociaż jedzenie przez kilkadziesiąt dni chleba z wodą jest dziś raczej niemożliwe, to jednak istnieje zestaw produktów i potrawy, po które z chęcią sięgamy w czasie poszczenia. Wskazać tu trzeba przede wszystkim ryby, które nierzadko zastępują nam ulubiony drób bądź mięso wieprzowe, z których potrafimy przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. Problem w tym, że nawet będąc w posiadaniu pięknego okazu ryby, nie bardzo wiemy, co można z niej przygotować. Część przepisów, jak ryba po grecku albo śledzie po żydowsku, to raczej dobry pomysł na przystawki albo zimne przekąski niż sycący obiad. Jeżeli chcesz zatem zaserwować swoim bliskim smaczne danie główne z ryby, powinnaś zdecydować się na zrobienie ryby w sosie śmietanowym.

Po karnawale i zabawie przyszedł czas odpoczynku dla naszego żołądka. I chociaż we wspomnieniach żywy jest jeszcze tłusty czwartek, to jednak na czas postu trzeba zapomnieć o istnieniu puszystych pączków, wyśmienitych faworków i cieszących nie tylko podniebienie, ale i oczy ciast. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak zgodnie z tradycją wywrócić na jakiś czas swoje menu do góry nogami i dać chwilę odpoczynku naszemu żołądkowi, co niewątpliwie pozwoli mu znieść nasze wielkanocne zachcianki. I chociaż jedzenie przez kilkadziesiąt dni chleba z wodą jest dziś raczej niemożliwe, to jednak istnieje zestaw produktów i potrawy, po które z chęcią sięgamy w czasie poszczenia. Wskazać tu trzeba przede wszystkim ryby, które nierzadko zastępują nam ulubiony drób bądź mięso wieprzowe, z których potrafimy przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. Problem w tym, że nawet będąc w posiadaniu pięknego okazu ryby, nie bardzo wiemy, co można z niej przygotować. Część przepisów, jak ryba po grecku albo śledzie po żydowsku, to raczej dobry pomysł na przystawki albo zimne przekąski niż sycący obiad. Jeżeli chcesz zatem zaserwować swoim bliskim smaczne danie główne z ryby, powinnaś zdecydować się na zrobienie ryby w sosie śmietanowym.

Przepis na rybę w sosie śmietanowym

  • 4 filetów z ryby morskiej,
  • 250 ml śmietany,
  • świeżego kopru,
  • mąki,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 1 ogórka konserwowego,
  • soli,
  • pieprzu.

Śmietanę należy wymieszać z połową szklanki wody i dodać do niej dużą ilość kopru, a także dwa rozgniecione ząbki czosnku. Następnie tak przygotowanym sosem zalewamy filety rybne i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut. Po wyjęciu ryby dekorujemy ją drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, który nada potrawie wyrazistość.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także