By tłusto go przywitać
URSZULA ROGALSKA • dawno temuJuż jutrotłusty czwartek.Jak tradycja mówi, należy tego dnia tłusto, ale przede wszystkim słodko go przywitać. Dlatego też nie można nie zjeść pączkaczy chociażby chrusta. W domu z dziećmi przygotowywanie tych pyszności sprawia im wiele frajdy. Warto zatem wspólnie w kuchni dzisiaj popichcić. Dzisiaj podzielę się z wami moimi sprawdzonymi przepisami na tego typu pyszności.
Pączki
Potrzebne będą (zpodanej ilości wychodzi od 16–18 pączków):
— pół kg. mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
— 5 dkg drożdży
— 1 szklanka mleka
- szczypta soli
— 1/3 kostki margaryny
— zapach rumowy, odrobina pomarańczowego
— 2 łyżki spirytusu (jeśli ktoś nie ma, może dodać ocet)
— cukier waniliowy
— 4 żółtka
— 1 całe jajko
— 1litr oleju
— 1 kostka smalcu
Ilość tłuszczu zależy od wielkości garnka, w którym będą piekły się pączki- w mój garnek wchodzą 4 pączki i taka ilość tłuszczu w zupełności wystarcza.
nadzienie
- powidła śliwkowe, lub inna marmolada
— 3–4 małe kosteczki czekolady
— rodzynki namoczone w wódce- kilkanaście sztuk
Aby sprawdzić sposób przyrządzenia zachęcam do wejścia na stronkę wielkiezarcie.pl Robiłam z tego przepisu wielokrotnie wychodzą pyszne.
Faworki
Potrzebne będą:
4 żółtka
2 szkl. mąki ( nie więcej)
½ łyżeczki proszku
1 łyżka spirytusu lub octu
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania również na stronie wielkiezarcie.pl
Jak zawsze wypróbowane, więc spokojnie polecam.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze