Placki dla dzieci
PATRYCJA • dawno temuNiektóre dzieci na widok warzyw wpadają w histerię, inne
ukradkiem oddają niechciane kęsy czworonożnym przyjaciołom. Jak przemycić
warzywa i owoce do diety dziecka? Placuszki owocowe i warzywne są tym, na co
maluszek na pewno się skusi. To sprawdzony sposób na niejadka. Poniżej
znajdziecie przepisy na placki na słodko i na słono.
Placki na słodko
Placuszki serowe
Składniki: serek homogenizowany dla dzieci, jajko, 4
łyżeczki mąki, olej do smażenia.
Roztrzep jajko, dodaj do niego mąkę i serek. Dokładnie
wymieszaj całość. Konsystencja masy powinna przypominać gęstą śmietanę.
Placuszki smaż na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zdejmuj je z patelni, gdy
uzyskają złoty kolor. Można jeść same, posypane cukrem pudrem lub polane
ulubionym dżemem.
Pampuchy na parze
Składniki: 1/2kg przesianej przez sitko mąki pszennej,
szklanka letniego mleka, 2 jajka, 10dag stopionego masła, 30 dag drożdży,
cukier, szczypta soli.
Przygotuj rozczyn: pokrusz drożdże i posyp je odrobiną
cukru. Gdy drożdże rozpuszczą się, dodaj do nich mleko i łyżkę przesianej mąki.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej i głębokiej miski wsyp mąkę. Zrób niej dołek i wbij do niego jajka. Widelcem
roztrzep jajka, dodaj rozczyn i wymieszaj maź z mąką za pomocą widelca.
Następnie wyrabiaj ciasto ręką do czasu, aż będzie odstawać od miski. Dodaj
stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie
składniki połączą się. Przykryj miskę z ciastem czystą ścierką i odstaw na 30
minut, aby trochę podrosło. Następnie uformuj okrągłe placki i układaj je na
posypanej mąką stolnicy. Gotuj na parze partiami po 10 minut. Puszyste kluski jemy
na ciepło. Znakomicie smakują z konfiturą, sosem owocowym lub warzywnym.
Placuszki jabłkowe
Składniki: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mleka
modyfikowanego, żółtko, starte jabłko bez skórki, szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta cynamonu, olej z pestek winogron.
W głębokiej miseczce roztrzep żółtko, dodaj mleko i wymieszaj.
Stopniowo wsypuj mąką, ciągle mieszając. Gdy uzyskasz gładkie ciasto o
jednolitej konsystencji, zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do ciasta. Rozgrzej
patelnię posmarowaną olejem i na niewielkim ogniu smaż małe placuszki.
Placki na słono
Placki z ziemniaków
Składniki: kilka ziemniaków, mąka, jajko, olej, ewentualnie
skrobia ziemniaczana
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Gdy przestygną, rozgnieć je
tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj trochę mąki, skrobi i jajko. Ciasto nie powinno
być zbyt twarde i zbite, może trochę kleić się do rąk. Gdy dokładnie połączysz
składniki, uformuj okrągłe placki, obtocz w mące i smaż z obu stron na
rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu. Gdy są gotowe, placuszki mają
złotobrązowy kolor.
Placki warzywne
Składniki: 2 duże marchewki, 2 duże ziemniaki, średniej
wielkości cebula, , 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego sera
żółtego, łyżka posiekanego drobno koperku, pieprz i sól do smaku.
Marchew, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych
oczkach. Roztrzep jajka i połącz je z mąką. Następnie do mąki z jajkiem dodaj
starte warzywa. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj ser i koperek. Na koniec
dopraw solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzany olej kładź łyżką placuszki i smaż
z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu wykładaj placki na tackę
wyścieloną ręcznikiem papierowym, który zbierze nadmiar tłuszczu. Placuszki
smakują najlepiej na ciepło, z sałatą lub śmietaną.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze