Pyszne placki bananowo-orzechowe
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZa co najbardziej lubimy pyszne, pulchne placuszki? Przede wszystkim za to, że możemy je zjeść niemalże z każdym możliwym dodatkiem! Jeżeli szukasz pożywnej i zdrowej przekąski, przyozdób je kawałkami orzechów włoskich i bananów. Zapoznaj się z przepisem na puszyste placki – idealną propozycją na ciepłe śniadanie dla całej rodziny.
Właściwości orzechów i bananów
Orzechy włoskie powinny znaleźć swoje miejsce w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie. Działają one bakteriobójczo i przeciwzapalnie, a do tego są doskonałym źródłem tłuszczów wielonienasyconych, miedzi, potasu, fosforu, witamin B1 i B6. Ten rodzaj orzechów świetnie wpływa także na procesy trawienne – wspomaga funkcje jelit. Jest idealnym pomysłem na przekąskę dla osób uczących się, ponieważ oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy. Do tego, orzechy włoskie obniżają ciśnienie krwi i chronią przed wieloma chorobami, w tym – przed kamicą żółciową.
Jeżeli chodzi o banany, są one bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu, cynku, miedzi, potasu oraz wielu witamin (witamin A, C, E i witamin z grupy B). Owoc ten obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga zapobiegać chorobom serca. Co ciekawe, spożywanie bananów wpływa w pozytywny sposób na nastrój.
Przepis na bananowo-orzechowe placki
Do przygotowania puszystych placków nie potrzebujesz ani wielu składników, ani wysiłku, dlatego stanowią idealną propozycję śniadaniową na leniwy, weekendowy poranek. Do ich przyrządzenia potrzebować będziesz:
- 2 szklanek mąki,
- ¼ szklanki cukru granulowanego,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2 jaj,
- 2 szklanek maślanki,
- 1 i ½ szklanki orzechów włoskich (opieczonych i schłodzonych),
- 3 bananów pokrojonych na cienkie paski,
- masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia,
- cukru pudru do przybrania.
W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok. W dużej misce ubij jaja, a następnie dodaj maślankę i stopione masło. Do mieszanki dodaj zawartość średniej miski i dokładnie połącz składniki – mogą pozostać delikatne grudki. Wsyp do ciasta 1 szklankę orzechów i 2 pokrojone banany. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do ok. 90°C. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i stop na niej ¼ łyżki masła. Możesz już zacząć smażyć placki (ok. 2 minuty na każdej stronie) – idealną wielkość uzyskają, jeżeli wlejesz na patelnię ½ szklanki ciasta. Usmażone placki przenoś na naczynie żaroodporne lub blachę i przykrywaj folią, aby nie wystygły. Na koniec przyozdób je kawałkami bananów i orzechami oraz, jeżeli preferujesz, posyp cukrem pudrem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze