Jajecznica z tuńczykiem
DAMIESA • dawno temuCenne źródło białka w połączeniu z kwasami tłuszczowymi = omega-3. Pod tym tajemniczym równaniem kryje się pyszny przepis na jajecznicę z tuńczykiem. Jeśli więc dotychczas traciłaś czas na wyszukanie niestandardowego pomysłu na śniadanie, podamy Ci je na tacy.
Przygotuj:
- 4 jajka,
- 1 sztukę wędzonego tuńczyka,
- pęczek szczypiorku,
- 1 pomidor,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania
- Pomidorki lekko sparz i pokrój na plasterki, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Jajka wbij na patelnię i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Na tym etapie nie warto dodawać soli, bo przyprawa ta może zaburzyć smak tuńczyka.
- Tuńczyk wędzony dodaj dopiero wtedy, kiedy białko się zetnie. Pokrój go w małe kawałki i podczas smażenia jajecznicy wkomponuj w masę jajeczną.
- Do potrawy dodaj poszatkowany szczypiorek i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jedzenie ryb przyczynia się do zapobiegania chorobom serca i nowotworom, a także do poprawy wzroku. Poza tym dobroczynnie wpływa na jakość skóry, ze względu na duże ilości witamin A i E. Ryby mają także działanie przeciwzapalne.
Tuńczyk wędzony nada tej śniadaniowej potrawie aromatycznego smaku. Tak przyrządzoną jajecznicę podajemy z lekko przypieczonym chlebkiem tostowym.
Życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze