Aromatyczna kawa
DAMIESA • dawno temu„Mała czarna” to popularny napój ludzi pracy, którzy wstając rankiem na równe nogi, śpieszą się do pracy i chcą się szybko rozbudzić, by mieć zapał do działania. Taka kawa jednak oprócz swoistego „kopa” nie daje naszemu organizmowi zbyt wiele. Zupełnie inaczej rzecz się ma w przypadku, kiedy dodamy do niej składniki pełne aromatu. Jakie? Oto kilka przykładów.
Kawa z cynamonem
Ten aromatyczny dodatek poprawi krążenie, a także zadziała jako swoisty afrodyzjak. Do tego odtłuszczone mleko, cukier i bita śmietana do dekoracji i zamiast zwyczajnej „małej czarnej” mamy słodki deser.
Kawa z imbirem
Najlepiej zaopatrzyć się z ten mielony i do filiżanki kawy wsypać go około jedną łyżeczkę. Jeśli smak będzie zbyt intensywny zamiast dosładzać cukrem, warto sięgnąć po miód.
Kawa z cytryną
Zazwyczaj to herbatę podaje się z sokiem z cytryny, a tym razem jak się okazuje ten kwaśny dodatek pasuje też do kawy! Taka mieszanka doskonale zwalcza wolne rodniki.
Kawa z kardamonem
Przyprawa ta ma bardzo wyrazisty smak, dlatego dobrze jest dodając ją do kawy pokusić się o wkomponowanie do niej także innych składników np. cynamonu czy goździków. Całość po wymieszaniu dekorujemy bitą śmietaną, która nada słodki smak.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze