Jak zrobić dobrą kawę?
DAMIESA • dawno temuZaparzenie klasycznej „małej czarnej” nie wymaga od nas wielkich umiejętności. Schody zaczynają się dopiero wtedy, gdy tradycyjną kawę chcemy wzbogacić jakimś unikalnym smakiem. Wachlarz wyrazistych dodatków do tej używki jest dość pokaźny, kluczem do sukcesu jest jednak ich właściwy wybór i odpowiednie proporcje. Jak to zrobić? Jakie aromaty najlepiej pasują do kawy?
Kawa z cynamonem – świetnie będzie smakować, jeśli gorące mleko ubijemy, aż będzie apetycznie spienione. Do niego wsypujemy dwie czubate łyżki kawy, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy (opcjonalnie można też dodać łyżeczkę miodu). Podajemy z bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu lub drobno startą gorzką czekoladą. Pamiętajcie, że cynamon jest zaliczany do kulinarnych afrodyzjaków.
Kawa z kardamonem – nadaje „małej czarnej” egzotyczny smak. Jeśli chodzi o proporcje tej przyprawy, to najlepiej dodawać ją według własnego gustu. Można także dodać cukru. Najlepiej podawać z mlekiem.
Kawa z miodem – laseczkę wanilii przecinamy w pół i gotujemy razem z mlekiem. Następnie zalewamy nim kawę i doprawiamy cukrem i miodem. W czasie lata taką kawę możemy spienić mikserem i podawać lekko schłodzoną. Serwujemy z bitą śmietaną.
Kawa z imbirem – kawę mieszamy z łyżką imbiru i 3 łyżkami miodu. Jeśli chcemy dodać do całości nieco alkoholu, możemy wykorzystać rum bądź whiskey. Po przelaniu do filiżanki wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Imbir ma działanie rozgrzewające, dlatego ten rodzaj kawy polecany jest w czasie jesieni i zimy.
Aromatyczna kawa gotowa!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze