Poznaj sprawdzone przepisy na smaczną owsiankę

Wzdrygasz się na samą myśl o zjedzeniu mdłych płatków owsianych na śniadanie? Owsianka wcale nie musi być nudna i uboga w smaku. Wystarczy, że każdego dnia przyrządzisz jej inną wersję. Poznaj najsmaczniejsze przepisy na domową owsiankę!

Migdałowa owsianka z bananem
Do rondelka dodaj 3–4 łyżki płatków owsianych i zalej je ½ szklanki mleka. Dodaj również łyżkę płatków z migdałów, 3 suszone daktyle pokrojone w drobną kostkę oraz dwa pokruszone orzechy włoskie. Wszystkie składniki gotuj razem na wolnym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodaj do nich ½ banana pokrojonego w cienkie plastry.

Będziesz zaskoczona niezwykłym smakiem tej pysznej owsianki bananowej. Poza tym takie zdrowe śniadanie zapewni tobie energię i sytość na długi czas.
Cynamonowa owsianka z jabłkiem
Jeżeli jesteś miłośniczką smaku jabłka z cynamonem to na pewno pokochasz ten przepis na owsiankę. Połowę jabłka pokrojonego na cząstki wrzuć do rondelka razem z 1 łyżeczką miodu wielokwiatowego i odrobiną cynamonu. Składniki te podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do momentu zmięknięcia jabłka. Następnie dodaj do nich pół szklanki mleka oraz 3 łyżki płatków owsianych i gotuj aż do momentu ich spęcznienia.

Z całą pewnością taka owsianka z cynamonem i jabłkiem zapewni twoim kubkom smakowym niezwykłe doznania. Zapewne będziesz często powracać do tego przepisu.
Klasyczna owsianka mleczna
Dla miłośników mleka nie mogłoby zabraknąć przepisu na pyszną, mleczną owsiankę. To najprostsza w przygotowaniu wersja smacznych płatków owsianych. 4 łyżki płatków połącz z ½ szklanki mleka i gotuj aż do ich całkowitego zmięknięcia. Całość możesz osłodzić przy pomocy ½ łyżki miodu. Pycha! Czy te przepisy nie wyglądają kusząco?

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze