Przepis na szarlotkę
OLIWKA . • dawno temuObudziłam się dzisiaj z jedną myślą – szarlotka. Słodka, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, krucha i delikatna. Próbowałam się otrząsnąć, pomyśleć o pracy, później o obiedzie, ale nic z tego, ciasto z jabłkami opanowało mój umysł. Nie miałam wyjścia, musiałam zabrać się za pieczenie. Wyszło przepysznie.
Przygotuj:
- 2 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczkę cynamonu
A na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklankę cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 masło roślinne (lub margarynę)
- 4 jajka
Krok 1
Zaczęłam od zrobienia ciasta na szarlotkę. Żeby je przygotować trzeba wsypać na stolnicę mąkę, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 żółtka, margarynę i jedno całe jajko.
Krok 2
Z tych składników zrobiłam ciasto, a następnie podzieliłam je na 2 części, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Powinno tam leżeć godzinę. W tym czasie przygotowałam jabłka do szarlotki.
Krok 3
Jabłka trzeba pokroić na małe kawałki i przysmażyć na patelni z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i cynamonu.
Krok 4
Potrzebna jest też bita śmietana. W trakcie ubijania dodałam ¼ szklanki cukru.
Krok 5
W tym momencie włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 170 stopni.
Krok 6
Ciasto z jabłkami było już prawie gotowe, ale pozostał najtrudniejszy moment. Do blaszki włożyłam papier do pieczenia i pierwszą część rozwałkowanego ciasta. To nie było łatwe, bo ciasto przylepiało się do wałka, ale z pomocą zgrabnych palców wszystko się udało.
Krok 7
Na ciasto włożyłam przysmażone jabłka i rozsmarowałam sztywną bitą śmietanę.
Krok 8
Na koniec, na samą górę dałam drugą część ciasta (znów było trochę kłopotów) i włożyłam szarlotkę do piekarnika.
Krok 9
Po godzinie w mieszkaniu unosił się słodki aromat cynamonu, a placek z jabłkami był gotowy do jedzenia. Ten przepis na szarlotkę okazał się bardzo przydatny. Dobre ciasta nie są złe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze