Składniki:
- 5 jaj,
- kostka margaryny,
- 1,5 szkl. cukru,
- 2 szkl. mąki,
- cukier waniliowy,
- proszek do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 1-1,5 kg jabłek,
- cynamon,
- 2 łyżeczki masła.
Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić i zostawić do przestudzenia, z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, gdy cukier będzie już roztarty dodać żółtka, cały czas ucierając dodać powoli margarynę i mąkę, oraz proszek do pieczenia, gdy ciasto będzie zbyt gęste dodać mleko(może być więcej niz 5 łyżek),ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Jabłka drobno pokroić lub zetrzeć na tarce(co kto woli), posłodzić wedle uznania, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Masło rotopić na patelni, wrzucić jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem, przesmażyć. Przestudzić.
Ciemne ciasto wylewamy na blachę, potem układamy przezmażone jabłka, przkrywamy jasnym ciastem.Piec w temp.180-200 stopni przez około 50 minut.Mozna posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Uwagi:
Jest pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | mycha |