Łatwizna - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- szklanka mąki,
- szklanka kaszy mannej,
- szklanka i trzy łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilogram jabłek,
- pół kostki masła lub margaryny,
- esencja waniliowa,
- cukier waniliowy lub cynamon mielony [nie mieszac zapachów].

Jak przyrządzić?

Jabłka utrzeć na grubej tarce do jarzyn, wymieszać z trzema łyżkami cukru i ewentualnie z cynamonem. Wymieszać mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podzielić tę "suchą" masę na trzy części. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą prodiża wsypać jedną część masy, na niej położyć połowę porcji utartych jabłek, posypać drugą częścią masy i położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać trzecią porcję masy, a na nią zetrzeć wiórki masła. Po upieczeniu lepiej niech sobie spokojnie wystygnie w prodiżu i najlepiej wykrawać je wprost z prodiża.

Jak podawać?

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień lub jak wystygnie. Można też zaskoczyć gości podając je ciepłe, ale otoczone lodami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt4 zł
Autoraniks

Łatwizna: Podobne przepisy

Łatwizna: wypróbuj również

Powiązane Tematy