Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka kaszy mannej,
- szklanka i trzy łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilogram jabłek,
- pół kostki masła lub margaryny,
- esencja waniliowa,
- cukier waniliowy lub cynamon mielony [nie mieszac zapachów].
Jak przyrządzić?
Jabłka utrzeć na grubej tarce do jarzyn, wymieszać z trzema łyżkami cukru i ewentualnie z cynamonem. Wymieszać mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podzielić tę "suchą" masę na trzy części. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą prodiża wsypać jedną część masy, na niej położyć połowę porcji utartych jabłek, posypać drugą częścią masy i położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać trzecią porcję masy, a na nią zetrzeć wiórki masła. Po upieczeniu lepiej niech sobie spokojnie wystygnie w prodiżu i najlepiej wykrawać je wprost z prodiża.
Jak podawać?
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień lub jak wystygnie. Można też zaskoczyć gości podając je ciepłe, ale otoczone lodami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | aniks |