Kiedy marzy nam się coś smacznego na wieczorny seans telewizyjny czy spotkanie przy piwie, przygotujmy pączki serowe. Warunkiem niezbędnym jest obecność sera żółtego i kieliszka białego wina w naszej lodówce. Możemy wykorzystać resztki serów różnych gatunków. Sprawdza się każdy ostry ser miękki, ale także oscypek czy parmezan. Jeśli mamy jakiś lekki olej, np. arachidowy, skorzystajmy z jego niskiej temperatury wrzenia. Jeśli mamy tylko zwykły olej słonecznikowy czy rzepakowy, pilnujmy ognia, by pączki się nie przypaliły.
Składniki:
200 ml białego wina,
150 dag sera żółtego,
150 dag mąki pszennej,
75 dag masła,
4 jaja,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
pieprz, sól,
olej do smażenia (najlepiej arachidowy).
Jak przyrządzić?
Do rondla wlewamy wino i stawiamy na niewielkim ogniu.
Dodajemy masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Kiedy wywar się zagotuje, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy kilka minut do momentu, kiedy jednolita masa zacznie odstawać od dna.
Zdejmujemy rondel i dodajemy po jednym jaju, za każdym razem dokładnie mieszając na gładką masę.
Kiedy wszystkie jaja będą już w środku, ciasto powinno być zwartą masą.
Czekamy około 5 minut, po czym wsypujemy do ciasta ser i znowu mieszamy.
Tak spreparowane ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Z ciasta wykrawamy kulki i wrzucamy na gorący tłuszcz.
Pilnujmy, by ogień nie był zbyt duży, bo pączki się spalą, szczególnie jeśli smażymy je na zwykłym oleju.
Po wyjęciu pączki kładziemy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Jeśli, mimo ostrożności, pączki zrumienią się, zanim ciasto w środku się upiecze, możemy podpiec je na pergaminie w piekarniku.
Jak podawać?
Podajemy ciepłe.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |