Pasztet z indyka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kg mięsa z indyka (podudzia bez kości),
- 70-80 dkg podgardla wieprzowego,
- 60-70 dkg wątróbki drobiowej,
- 2 jajka,
- 2 duże bułki (czerstwe),
- 2 średnie cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 płaską łyżeczkę kolendry mielonej lub w ziarenkach,
- 2 łyżki maggi lub 2 rosołki w kostkach droboowe (drobno rozdrobnione),
- mała płaska łyżeczka pieprzu, papryki ostrej i słodkiej oraz sól oczywiście, wszystkie przyprawy wedługuznania.

Jak przyrządzić?

Mięso i połowe podgardla ugotować ,wątróbkę ugotować w osobnym ganku . Drugą połowę podgardla i dwie cebule oraz czosnek pokroić usmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć i wycisnąć.

Wątróbkę ugotowaną i wystuzdoną oraz bułkę i przysmażoną cebulą z podgardlem i gotowanym , miksujemy na jednolitą masę (typu krem)UWAGA !!! WĄTRÓBKĘ , BUŁKĘ ,CEBULE ORAZ SMAŻONE I GOTOWANE PODGARDLEWKŁADAMY W 2-3 PORCJACH DO MIKSERA INACZEJ SIĘ NIE ZMIEŚCI I ŻLE ZMIKSUJE. Masę przekładamy do dużej miski. Mięso z indyka też miksujemy (jak kto woli, można przepuścić przez maszynkę do mięsa), ale nie zabardzo, muszą być wyczuwalne włókna mięsa. Zmiksowanemięso przekładamy do miski, wbijamy 2 jajka i dodajemy maggi lub rozdrobnione rosołki (bardzo drobno) oraz przyprawy , wszystko razem dobrze mieszamy. Brytfanne o wymiarach25x40 cm, wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę do blachy i wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200-250 C około 1 godz i 30 min.SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:

Mikser lub maszynka do mięsa, garnek ,miskai patelnia.

Jak podawać?

Pokrojony w cienkie plastry położony na swieży chlebuś posmarowany delikatnie masłemi przybrany konserwowym ogórkiem, zieloną sałatą jak kto chce i lubi.

Uwagi:

Pasztet można piec w mniejszych blaszkach (typu keks)lub jak kto woli jednorazowych formkach. Ja osobiście piekę wjednej dużej brytfannie. Jeżeli chodzi o czas pieczenia to ja piekę pasztet do czasu, gdy pokaże się złotawa skórka. Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia i wkładam do lodówki na całom noc. Na drugi dzień pasztet wykładam, kroje na 6 porcji i każdą z osobna pakuje w folie aluminiową i w lodówce na najniższej półce można przechowac cały tyzdień nic się nie stanie. Przepis jest wypróbowany, zawsze się udaje. Do pasztetu można dodac usmażone i drobno pokrojone pieczarki lub paprykę, można też dać ugotowane jajka, obrane i w całości ułożone w pasztecie (wersja wielkanocna). Pasztet wbrew pozorom robi się szybko.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
AutorZosia z Krakowa

Pasztet z indyka: Podobne przepisy

Pasztet z indyka: wypróbuj również

Indyk z pieczarkami

... Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o indyku jest amerykańskie Święto Dziękczynienia. Wówczas to stanowi on nieodzowny element świątecznego stołu, podobnie ... jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu. Jednak ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... Indyk jest znacznie delikatniejszy i smaczniejszy niż kurczak, dlatego warto go przygotowywać jak najczęściej. Indyk w żurawinie to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie ... na dżem żurawinowy: 2 łyżeczki żelatyny3 ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Dzień indyka

... Co roku w Święto Dziękczynienia obchodzone w czwarty czwartek listopada Amerykanie zjadają ok. 46 milionów indyków. Uroczystej kolacji bez pieczonego indyka nie wyobraża sobie ponad 95% mieszkańców Stanów Zjednoczonych. ... Co roku w Święto ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Zupa z indyka - pyszna i pożywna

... Wszystkie dania z indyka są dobre. Indyk w żurawinie wprost rozpływa się w ustach, ale zupa z indyka wcale nie jest gorsza. To pożywna potrawa, która zaspokoi podsycany zimnem głód. Mięso jest bardzo ... . Tym razem, w przeciwieństwie do indyka ...

dawno temu

Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie

... Indyk z warzywami to danie drobiowe smaczne i oryginalne. Mięso indycze jest bardzo delikatne i zapewne zadowolisz dzięki niemu niejednego smakosza. Jest przy tym obiedzie trochę pracy, ale czego się nie robi dla takiego efektu. Wyobraź sobie ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka ... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Rolada z indyka

... poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie potrawy na bazie indyka możesz przygotować, lecz również poznasz recepturę przyrządzania rolady z indyka z dodatkiem pieczarek. ... poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie ...

dawno temu

Sałatka z indykiem

... jeszcze przed nadejściem lata. Innym argumentem jest to, że nasza ochota na tłuste potrawy po zimie maleje. Nie masz pomysłu, jak przyrządzić zdrowy i pełen witamin posiłek na obiad? Polecam zatem danie z indykiem, w postaci warzywnej i bardzo ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu

Kotlety z indyka w migdałach

... Przygotuj dziś coś wyjątkowego. Kotlety nie wydają się wprawdzie zbyt oryginalnym daniem, ale jeśli zrobisz je z indyka i do teko otoczysz delikatną panierką z migdałów, podbijesz serca ... masłałyżeczkę soku z cytrynyłyżkę mąkibiały pieprzKrok ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z pieczarkami Wodzisław Tradycyjny ...

dawno temu

Indyk w pysznej sałatce

... czy warzywami. Tak naprawdę w garnku, na patelni czy w misce wszystko do siebie pasuje, tylko trzeba nadać składnikom odpowiednie proporcje. Pomysłów na sałatki mięsno-owocowe jest mnóstwo, jednak zaryzykuję i zaproponuję ciekawe połączenie: ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... tej kuchni. Danie to serwowane jest na ...

dawno temu

Gulasz - przepis meksykański

... , a zarazem bardzo wyrazisty, nie znam osoby, której by nie smakował. Sama się przekonaj. Przygotuj: pół kilograma mięsa z uda indyka (może być również pierś z indyka)cebulępuszkę czerwonej fasoliżółtą ... paprykę4 ząbki czosnkupaprykę ...

dawno temu

Jedzenie wegetariańskie

... Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim ...

dawno temu

Powiązane Tematy