Składniki:
- 2 kg mięsa z indyka (podudzia bez kości),
- 70-80 dkg podgardla wieprzowego,
- 60-70 dkg wątróbki drobiowej,
- 2 jajka,
- 2 duże bułki (czerstwe),
- 2 średnie cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 płaską łyżeczkę kolendry mielonej lub w ziarenkach,
- 2 łyżki maggi lub 2 rosołki w kostkach droboowe (drobno rozdrobnione),
- mała płaska łyżeczka pieprzu, papryki ostrej i słodkiej oraz sól oczywiście, wszystkie przyprawy wedługuznania.
Jak przyrządzić?
Mięso i połowe podgardla ugotować ,wątróbkę ugotować w osobnym ganku . Drugą połowę podgardla i dwie cebule oraz czosnek pokroić usmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć i wycisnąć.
Wątróbkę ugotowaną i wystuzdoną oraz bułkę i przysmażoną cebulą z podgardlem i gotowanym , miksujemy na jednolitą masę (typu krem)UWAGA !!! WĄTRÓBKĘ , BUŁKĘ ,CEBULE ORAZ SMAŻONE I GOTOWANE PODGARDLEWKŁADAMY W 2-3 PORCJACH DO MIKSERA INACZEJ SIĘ NIE ZMIEŚCI I ŻLE ZMIKSUJE. Masę przekładamy do dużej miski. Mięso z indyka też miksujemy (jak kto woli, można przepuścić przez maszynkę do mięsa), ale nie zabardzo, muszą być wyczuwalne włókna mięsa. Zmiksowanemięso przekładamy do miski, wbijamy 2 jajka i dodajemy maggi lub rozdrobnione rosołki (bardzo drobno) oraz przyprawy , wszystko razem dobrze mieszamy. Brytfanne o wymiarach25x40 cm, wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę do blachy i wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200-250 C około 1 godz i 30 min.SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Mikser lub maszynka do mięsa, garnek ,miskai patelnia.
Jak podawać?
Pokrojony w cienkie plastry położony na swieży chlebuś posmarowany delikatnie masłemi przybrany konserwowym ogórkiem, zieloną sałatą jak kto chce i lubi.
Uwagi:
Pasztet można piec w mniejszych blaszkach (typu keks)lub jak kto woli jednorazowych formkach. Ja osobiście piekę wjednej dużej brytfannie. Jeżeli chodzi o czas pieczenia to ja piekę pasztet do czasu, gdy pokaże się złotawa skórka. Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia i wkładam do lodówki na całom noc. Na drugi dzień pasztet wykładam, kroje na 6 porcji i każdą z osobna pakuje w folie aluminiową i w lodówce na najniższej półce można przechowac cały tyzdień nic się nie stanie. Przepis jest wypróbowany, zawsze się udaje. Do pasztetu można dodac usmażone i drobno pokrojone pieczarki lub paprykę, można też dać ugotowane jajka, obrane i w całości ułożone w pasztecie (wersja wielkanocna). Pasztet wbrew pozorom robi się szybko.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zosia z Krakowa |