Składniki:
- kiełbasa parówkowa dwie sztuki,
- trzy ziemniaki,
- cebula,
- papryka słodka w proszku,
- sól i pieprz,
- odrobinka oleju,
- no i oczywiście woda oraz śmietana.
Jak przyrządzić?
Olej pdgrzać w garnku, na to wrzucić cebulkę pokrojoną w paseczki; gdy sie poddusi, wsypac łyżeczke czubatą papryki i zalać gorącą woda. Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucic do wywaru. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać pokrojoną w plasterki parówkę, chwile podgotować, doprawić solą i pieprzem i na koniec zabielić śmietaną.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, łyżeczka mała, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Uważać, aby papryka sie nie przypaliła. Odczekać, aż zupka troche ostygnie, wtedy nabierze wyrazistego smaku, a potem można ja podgrzać z powrotem i jesc. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Autor | gruby |