Składniki:
- 1 średni królik,
- 250 g boczku,
- 1/2 l białego wytrawnego wina,
- 3 szalotki + 3 cebule (do marynaty),
- 1 duży pomidor,
- ok. 12 małych cebulek,
- 300 g grzybów kurek,
- masło (do smażenia),
- olej (ok. 1/4 szklanki),
- mąka,
- cukier - 2 łyżeczki,
- tymianek, rozmaryn, jałowiec, bazylia, goździki,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Królika pociąć na porcje. szalotki i małe cebule pokrajane na pół, sól, pieprz do smaku, 2 goździki, przyprawy ziołowe, wino i olej zmieszać i ułozyć w tym królika, odstawić go na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie mięsko wyjąć, osuszyć, a marynatę zachować. W dużym rondlu przyrumienić lekko boczek (pokrojony w kostkę), skwarki zdjąć, zachować, w tłuszczu z boczku obsmażyć kawałki królika otoczone w mące. Dodać marynatę, pomidora obranego ze skórki i zalać wodą tak, aby przykryła całość. Zagotować i dusić na małym ogniu 1 godzinę. W połowie duszenia dodać boczek. W międzyczasie udusić kurki na maśle, a gdy wyparuje z nich woda dodac je do królika na 15 min. przed końcem duszenia. Resztę cebul pokrajać drobno i przesmazyć na maśle posypując cukrem, az do zrumienienia - dorzucić do królika na 5 min. przed końcem duszenia.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Do tego surówka - kiszona kapustka lub buraczki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | bromba |