Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 5 jabłek- lub inne owoce (śliwki, wiśnie, gruszki).
Jak przyrządzić?
Jajka ubić w całości z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto wyjdzie dosyć gęste (tak ma być ;-).Jabłka lub gruszki pokroić w półksiężyce - dodać do ciasta. Wymieszać.
Jeśli chcecie dodać śliwki - pokroić je na 4 części i wymieszać z bułką tartą, wiśnie na pół i również wymieszać z bułka tartą. (Jeśli pestkowe, pozbyć się pestek ;-)
Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (może być olej) i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze od 160-180 st.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, forma.
Jak podawać?
Posypać cukrem pudrem, lub podawać z polewą czekoladową lub inną, wedle uznania.
Uwagi:
Jak pieczecie z jabłkami lub gruszkami, można dodać do ciasta 3 łyżeczki cynamonu. Można dodać cukier waniliowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 100 kcal / porcja |
Autor | ulast |