Składniki:
- 3/4 litra mleka 3.2%,
- łyżka stołowa mąki (czubata),
- łyżka stołowa masła,
- sól i pieprz do smaku,
- szynka gotowana,
- ew. boczek wędzony surowy.
Jak przyrządzić?
Na samym początku robimy zasmażkę z mąki i masła, czyli roztapiamy masło, dodajemy mąkę i czekamy aż zgęstnieje mieszając cały czas, coby nie przypalić :-)Następnie dolewamy zimne mleko - może być mniej niż 3/4 litra... Wystarczy nawet 1/2 - sos będzie się krócej gotował i mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia.Mieszamy sos dopóki nie zgęstnieje, co może trochę potrwać.Dodajemy sól i pieprz i do gotowego sosu wsypujemy szynkę pokrojoną w paseczki - ewentualnie podsmażony boczek.Jeśli do sosu zamiast mięsa dodacie gałkę muszkatołową, będziecie mieli sos beszamelowy - świetny do warzyw i delikatnych potraw.
Uwagi:
Podwójne a'la w tytule jest dlatego, że to NIE jest oryginalny carbonara, aczkolwiek smakuje podobnie i nie jest tak trudny do zrobienia (ułatwienie dla tych, którym się warz/żą żółtka). Oczywiście podajemy go do makaronu, koniecznie ciepły :)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | silm. |