Składniki:
- pstrąg (na osobę),
- czosnek,
- papryka chili,
- oliwa (dobra),
- cytryna,
- sos sojowy ciemny,
- kolendra,
- sól,
- pieprz,
- alufolia.
Jak przyrządzić?
Rybkę przysposabiamy do spożycia. Potem marynata, tzn. (ilości na 1 rybkę) 100 ml oliwki, w to sos sojowy 25 ml, wyciśnięty czosnek(ząbek), pokrojona 1/2 papryka chili, 1/2 soku z cytryny, kolendra (żywa lub suszona), sól, pieprz. Marynata gryzie się 15-20min., po tym czasie nacieramy rybę marynatą (wszędzie) i pozostawiamy w lodówce na max. 30 min. Następnie rybkę z marynatą umieszczamy w alufoli, tak aby marynata pozostała wewnątrz i na grila. Zalecana niska temperatura grilowania (w dużej pęknie folia i po ptokach). Najlepiej spożywać tę rybkę z sałatką warzywną, a nie z pieczywem.
Potrzebne przybory:
Rybka lubi pływać.
Jak podawać?
Jak wspomniałwm z sałatkami warzywnymi, drugą połówką cytryny skrapiamy podczas jedzonka.
Uwagi:
Potrawę można wykonać również w piekarniku elektrycznym.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | stanisław |