Składniki:
- filet z łososia (mogą być dzwonki),
- białe wytrawne lub półwytrawne wino,
- marchewka słodka tzw. karotka,
- pietruszka,
- seler,
- woda,
- bazylia,
- zioła prowansalskie,
- cytryna.
Jak przyrządzić?
Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubych oczkach. Do garnka wkładamy starte składniki i zalewamy woda tak, żeby to przykryć i troszkę wina, sól i pieprz do smaku, chwilę gotujemy i kładziemy na to łososia (można posypać bazylią troszkę) i przykrywamy i tak ok. 12-15 minut.Mówie wam pycha!
Potrzebne przybory:
Tarka, garnek.
Jak podawać?
Pisałam wyżej, naprawde robi wrażenie na talerzu i jeszcze smakuje wyśmienicie.
Uwagi:
Ja do tego podaje tzw, dziki ryż, ale kupuje wymieszany dziki z białym bo jest tańszy a specyficzny aromat.Jako sałatkę mozarellę z pomidorami i wszytko posypuje na talerzu usypuje po brzegu ryz ugotowany w środek kładę marzchew i inne warzywa i na to łososia, można go skropić cytryna jak kto lubi.Jak mam to przystrajam świeżą bazylią.Trzeba uważać, żeby warzywa nie przylgneły do garnka i łosoś się nie rozpadł, ani nie wyszedł za twardy.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | justineee |