Łosoś w białym winie

Przepis kulinarny

Składniki:

- filet z łososia (mogą być dzwonki),
- białe wytrawne lub półwytrawne wino,
- marchewka słodka tzw. karotka,
- pietruszka,
- seler,
- woda,
- bazylia,
- zioła prowansalskie,
- cytryna.

Jak przyrządzić?

Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce na grubych oczkach. Do garnka wkładamy starte składniki i zalewamy woda tak, żeby to przykryć i troszkę wina, sól i pieprz do smaku, chwilę gotujemy i kładziemy na to łososia (można posypać bazylią troszkę) i przykrywamy i tak ok. 12-15 minut.Mówie wam pycha!

Potrzebne przybory:

Tarka, garnek.

Jak podawać?

Pisałam wyżej, naprawde robi wrażenie na talerzu i jeszcze smakuje wyśmienicie.

Uwagi:

Ja do tego podaje tzw, dziki ryż, ale kupuje wymieszany dziki z białym bo jest tańszy a specyficzny aromat.Jako sałatkę mozarellę z pomidorami i wszytko posypuje na talerzu usypuje po brzegu ryz ugotowany w środek kładę marzchew i inne warzywa i na to łososia, można go skropić cytryna jak kto lubi.Jak mam to przystrajam świeżą bazylią.Trzeba uważać, żeby warzywa nie przylgneły do garnka i łosoś się nie rozpadł, ani nie wyszedł za twardy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćwymagający
Porcje2 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt20 zł
Autorjustineee

Łosoś w białym winie: Podobne przepisy

Łosoś w białym winie: wypróbuj również

Powiązane Tematy