Składniki:
300 g owoców morza (małże, krewetki, ośmiorniczki), 4 filety z soli, sok z 1 cytryny, sól i zmielony biały pieprz. Nadzienie: 100 g świeżego szpinaku, łyżka masła, 1 pokrojona cebula, 1 mały ząbek czosnku, 0,5 czerstwej, namoczonej w mleku bułki, sól i zmielony biały pieprz. Sos: 30 ml białego wytrawnego wina, 30 ml bulionu, 4 żółtka, 100 g roztopionego masła, 1 łyżka soku z cytryny (reszta z cytryny wymienionej powyżej), 0,5 g szafranu, zmielony biały pieprz i sól do smaku. 150 g brązowego ryżu.
Jak przyrządzić?
Liście szpinaku dokładnie umyć, usunąć ogonki i włożyć do parowaru na 10 min. W tym czasie przygotować owoce morza, filety z soli odsączyć, skropić sokiem z cytryny (zostawić 1 łyżkę do sosu) i posolić. Drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek podsmażyć z masłem. Następnie w mikserze z nożami zmiksować razem podsmażony czosnek z cebulą, dobrze odciśniętą bułkę, ugotowany szpinak, sól i biały pieprz. Tak przygotowaną masę ułożyć na filetach z soli, zrolować je i spiąć wykałaczką. Do parowaru na jedną półkę włożyć owoce morza, na drugiej roladki z soli, ryż na trzeciej (ryż można też ugotować osobno) i całość parować ok. 30 min. Po tym czasie rybę, owoce morza i ryż wyłożyć na półmisek i przykryć, żeby nie wystygło. Zrobić sos:Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia, Żółtka mieszamy z winem i bulionem. Na garnek z gotującą się delikatnie wodą nakładamy miskę z żółtkami. Wrzucamy szczyptę soli i ubijamy na gęstą masę. Powoli dodajemy płynne i ostudzone masło, cały czas energicznie ubijając masę. Na końcu dodajemy szafran. Całość powinna być przez cały czas w wysokiej temperaturze, ale musimy uważać, by sos się nie zagotował, a żółtka nie zwarzyły. Zdjąć z ognia i dodać przyprawy i sok z cytryny. Podać z kompozycją roladek z soli, owoców morza i ryżem.
Potrzebne przybory:
Wielkim ułatwieniem w przygotowaniu tej potrawy jest mikser z nożami, który drobno szatkuje, mieszając równocześnie. Oprócz tego potrzeba tu kilku wykałaczek.
Uwagi:
Potrawa może wydaje się skomplikowana, ale jeśli planujemy romantyczną kolację we dwoje - ta potrawa doskonale się nadaje i warto się pokusić o jej przygotowanie. Jest lekkostrawna i co najważniejsze, owoce morza i szafran to przecież najlepsze afrodyzjaki:)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Marta |