Składniki:
średniej wielkości cukinia, 2 cebule, 1 pomidor, 1 kiszony ogórek, łyżka oliwy, zamiast soli łyżka vegety.
Jak przyrządzić?
Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidor i ogórek kiszony. Z cukinii odrzucamy gniazdo pestkowe, kroimy w kostkę i dokładamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Do smaku doprawiamy vegetą. Potrawa wyjątkowo smaczna i zdrowa!
Potrzebne przybory:
patelnia teflonowa lub parowar
Jak podawać?
Kolorowo! Już sama potrawa jest bajecznie kolorowa, podajemy ją w barwnych miseczkach - to zwiększa apetyt!
Uwagi:
Można też przygotować w parowarze, pomijając w ten sposób dodanie tuczacego oleju. Nie stracimy też w takiej wersji wielu cennych witamin.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Maria Oleszek |