Brokuły z sosem

Przepis kulinarny

Składniki:

brokuły zielone, białe lub fioletowe,
żółtka z 2 jaj, piana z 2 białek, masło, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

W specjalnym naczyniu do gotowania na parze parujemy obrane i przygotowane brokuły - ilość w zależności od liczby gości. Gotujemy około 12 minut. Po wyjęciu odkładamy na ozdobny talerz. W czasie gotowania brokułów przygotowujemy w naczyniu sos. 2 żółtka ucieramy z roztopionym masłem, po czym powoli dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać sok z cytryny i szczyptę cukru.Goście zajadają sie zdrowymi ciepłymi brokułami, zanurzając je w sosie!Pycha!

Potrzebne przybory:

miska, naczynie do gotowanaia na parze

Jak podawać?

Proste i zarazem wykwintne danie na każda okazję.

Uwagi:

Do ugotowania brokułów nadaje się parowar.Polecam, ostatnio jem więcej gotowanych na parze ryb i warzyw i schudłam od 27 stycznia 16 kg. Ubyło mi lat, a przybyło radości życia!Pozdrawiam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania7 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł
AutorBeata

Brokuły z sosem: Podobne przepisy

Brokuły z sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy