Składniki:
brokuły zielone, białe lub fioletowe,
żółtka z 2 jaj, piana z 2 białek, masło, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
W specjalnym naczyniu do gotowania na parze parujemy obrane i przygotowane brokuły - ilość w zależności od liczby gości. Gotujemy około 12 minut. Po wyjęciu odkładamy na ozdobny talerz. W czasie gotowania brokułów przygotowujemy w naczyniu sos. 2 żółtka ucieramy z roztopionym masłem, po czym powoli dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać sok z cytryny i szczyptę cukru.Goście zajadają sie zdrowymi ciepłymi brokułami, zanurzając je w sosie!Pycha!
Potrzebne przybory:
miska, naczynie do gotowanaia na parze
Jak podawać?
Proste i zarazem wykwintne danie na każda okazję.
Uwagi:
Do ugotowania brokułów nadaje się parowar.Polecam, ostatnio jem więcej gotowanych na parze ryb i warzyw i schudłam od 27 stycznia 16 kg. Ubyło mi lat, a przybyło radości życia!Pozdrawiam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 7 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Beata |