Składniki:
4 łyżeczki kakao (prawdziwe),
kostka margaryny,
2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
4 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki wody
Jak przyrządzić?
Kakao, cukier, margarynę i wodę zagotowujemy w garnku. Odlewamy pół szklanki i odstawiamy do wystudzenia. Zawartość szklanki posłuży nam później jako polewa. Po dokładnym ostudzeniu dodajemy mąkę, żółtka, ubitą wcześniej pianę z białek, proszek do pieczenia i miksujemy. Brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemu bułką tartą. Dokładnie wymieszane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150-200 stopni) i pieczemy ok. 30-40 minut. Należy pilnować, aby się nie spaliło. Gdy zobaczymy, że odchodzi od brzegów brytfanki, sprawdzić patyczkiem i wyjąć. Po wystudzeniu polewamy polewą ze szklanki. Smacznego!
Uwagi:
Można dodać przed pieczeniem i miksowaniem troszkę bakalii lub cynamonu, wedle uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Dalva |