Składniki:
10 różyczek brokułów,
10 różyczek kalafiora,
1/2 cebuli czerwonej,
pół puszki fasoli czerwonej,
puszka tuńczyka w sosie własnym.
Sos:
2-3 łyżki jogurtu naturalnego oraz 2-3 łyżki odtłuszczonego majonezu,
bazylia, pietruszka, koperek, szczypiorek (świeże, ok. 1-3 gałązki),
sól, pieprz,
pół cytryny.
Jak przyrządzić?
Kalafior i brokuły ugotować na parze, odłożyć do miseczki do ostygnięcia, a następnie rozdrobnić na niewielkie kawałki. 1/2 cebuli czerwonej pokroić w kostkę. Fasolę czerwoną odcedzić z soku z puszki. Połączyć wszystkie warzywa w miseczce razem z tuńczykiem. Sos: kilka liści bazylii, gałązkę pietruszki, szczypiorek i gałązkę koperku posiekać, dodać odrobinę soku z cytryny. Połączyć z majonezem i jogurtem i dokładnie wymieszać. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem i polać nim warzywa.
Potrzebne przybory:
parowar
Jak podawać?
Podawać przyozdobione gałązkami pietruszki i bazylii.
Uwagi:
Można również zastosować rozszerzony wariant i dodać do sałatki jeszcze pomidory i oliwki (polecam - pyszne).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | olga |