Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego (dobrej jakości, mało tłustego),
1 pojedyncza pierś kurczaka,
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, czosnek sypki lub inne wg upodobania,
1 szklanka namoczonego ryżu,
warzywa świeże lub mrożone,
świeży koperek
Jak przyrządzić?
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, vegetą do smaku.Na folii aluminiowej posmarowanej olejem uformować placek z mięsa mielonego (ok. 15 na 25 cm).Filet z kurczaka, jeśli jest duży, przekroić lekko wzdłuż, doprawić solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Można dodać inne przyprawy wg uznania. Posypać środek posiekanym koperkiem (można dać pietruszkę) i złożyć filet do pierwotnej postaci.Ułożyć filet na środku placka z mięsa mielonego.Wszystko zwinąć, zamknąć końce i gotować na parze przez 50 minut.W połowie gotowania dołożyć (w zależności od możliwości naczynia do gotowania na parze) koszyczek z namoczonym ryżem i przyprawionymi warzywami.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa
Jak podawać?
Mięso pokroić w ukośne plastry o grubości 1,5 cm, podawać z ryżem i warzywami. Można dorobić dowolny sos.
Uwagi:
Przy rozkładaniu mięsa mielonego może ono być kruche i nie trzymać się razem. Nie należy się tym martwić, mięsko przy gotowaniu samo się poskleja.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Ewa |