Składniki:
- 0,5 kg boczeku wędzonego,
- cebula,
- ogórki kiszone,
- 1 kg schabu (najlepiej z młodego warchlaka).
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w słupki i obsmażyć na słoninie. W między czasie rozpuścić kostkę rosołową w ok 3/4 l wody. Obsmażony boczek dodać do rosołu i gotowac na małym ogniu. Cebule pokroić w pióra i również obsmażyć na smalczyku. I znów dodać do rosołu. Ogórki kiszone obrać ze skórki, pokroić w talarki i również obsmażyć. Dodać do rosołu. Przyprawić to solą, pieprzem,dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Schab dokładnie oczyścić z włókien.Pokroić w paseczki (czyli najpierw na plastry a późnie na paseczki) Obsmażyć na b. mocnym ogniu. Doprawić 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Poddusić na wolnym ogniu. Dodać 1 łyżkę musztardy. Poddusić znowu troszku. Zagęścić zasmażką. Na końcu zabielić 30% śmietanką. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej podawać w kamionkowych miseczkach. Bo tak będzie najbardziej efektownie.
Uwagi:
Schab obsmażamy na bardzo silnym ogniu aby nam nie stwardniał!! Mięsko w trakcie duszenia ma tylko delikatnie "Pykać" na ogniu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | KASSANDRA |