Składniki:
- kapusta pekińska (duża albo dwie małe),
- 5 kabanosów (wszystko jedno jakie najlepiej wieprzowe),
- 50-60 dkg żółtego sera wędzonego,
- majonez,
- keczup,
- pieprz,
- sól (nie koniecznie zależy od upodobań).
Jak przyrządzić?
Kapuste umyć i pojedyńczo z każdego liścia wykroić głąba, następnie pokroić (jak kto lubi byle nie za drobno) posolić i odstawić do zmięknienia. Kapuste odcisnąć i dodać pokrojony w kostke ser żółty wędzony i kabanas pokrojony w plasterki do tego majonez i uwaga keczup, ale tylko na smaczek (tak na oko ze dwie łyżki stołowe). Na koniec pieprz. Wszystko wymieszać i spróbować (wszystkie składniki są solone dlatego proponuje solić na końcu ). Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Duża miska, deska do krojenia, coś do mieszania, jakiś nóż i chęci.
Uwagi:
Tą sałatke można przygotować bardzo szybko i można ją podawać bez wędliny (tak z samym chlebkiem). Ale najpyszniejsza jest na drugi dzień, po prostu miodzio.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 osób |
Autor | Anna Z. |