Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 2\3 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 5 żółtek,
- 5 dag drożdzy,
- szklanka mleka,
- 4/5 kostki margaryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Z połowy ciepłego mleka, pokruszonych drożdzy, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Margaryne stopić. Żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąke, kakao, dodać utarte żółtka. Wyrobić ciasto dolewając trochę mleka. Dodać przestudzoną margarynę. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy,odstawić na 15 min. Piec 10 min. w 200C,po czym zmiejszyć temp. do 180c i piec jeszcze 50 min. Posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Babkę można polać lukrem. 3 łyżki cukru pudru utrzec z łyżką mleka dodać kilka kropli aromatu rumowego. Smacznego! Formę wypełnić ciastem do połowy, nie więcej, bo wyjdzie z formy. Babka wychodzi bardzo puszysta. Przed zakończeniem pieczenia w ciasto wbić patyczek, musi być suchy - wtedy babka jest upieczona.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Aneta |