Składniki:
CIASTO:
- 7 jaj,
- 1,5 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. mąki,
- 1/3 szkl. kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
- 1/2 litra śmietanki 30% (schłodzonej!),
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- sok z 1/2 cytryny.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Ubić białka na sztywno. Dodać cukier i wciąż ubijać dodając żółtka. Na końcu dodac mąkę wymieszaną z kakao. Piec w temp. 180 st. ok. 40 min. Ostudzić.
Masa: Żelatynę namoczyć w wodzie (2 łyżki, a później zalać 1/4 szkl. wrzątku i porządnie rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i sok z cytryny. Połączyc z żelatyną ostudzoną i wymieszać.Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Przekładać ciasto masą. Zostawić trochę kremu na posmarowanie wierzchu, który można posypać starta czekoladą lub kakao.
PYCHA!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ed |