Składniki:
4 sznycle ze strusia, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki mąki, 50 g masła, 100 g płatków migdałowych, 2-3 połówki brzoskwiń z puszki, 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, osuszyć, usunąć wszystkie błony, sznycle natrzeć z obu stron pieprzem. Sól wymieszać z mąką i papryką, obtoczyć w niej sznycle. Nadmiar mąki otrzepać. Połowę masła rozgrzać w dużej patelni i smażyć na nim sznycle po l minucie z każdej strony. Zdjąć sznycle z patelni i obtoczyć je w płatkach migdałowych. Migdały dobrze przycisnąć do mięsa. Włożyć na patelnię i smażyć sznycle ponownie z każdej strony po 3-4 minuty. Ułożyć sznycle na podgrzanym półmisku i przechowywać w cieple. Osączone połówki z brzoskwini pokroić w plasterki i podgrzać krótko na patelni. Sznycle podawać udekorowane pokrojonymi brzoskwiniami.
Uwagi:
Jeśli będzie problem z przyklejeniem migdałów do miesa, obtoczyć mieso w roztrzepanym białku jajka i dopiero w migdałach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | gaga |