Składniki:
- mleko,
- lody waniliowe,
- zależnie od wariantu: bols blue curacao lub likier porzeczkowy, jajeczny, jajeczny w wersji czekoladowej, rum (ale wtedy z lodami czekoladowymi), likier miętowy (jeśli ktoś ma inny pod ręką może spróbować inną wariację).
Jak przyrządzić?
Do miksera typu kielich włożyć składniki zależy na ile osób, np. na 3 to 1/2 l mleka, kostka lodów calipso oraz likier około 50 ml na osobę. Zmiksować na dużych obrotach, wlać do wysokich szklanek, podawać ze słomką bo koktajl ma konsystencje pianki. Jeśli ktoś nie dba o kalorie może dodać bitej śmietany. Wersja z czekoladowym ajerkoniakim polana likierem miętowym smakuje jak koktajl zwany orgazmem. Jeśli nie masz takiego urządzenia musisz dłużej powalczyć w shakerze, wtedy lody pokrój na małe kawałki i poćwicz w rytmie mambo, aż się składniki ubiją. Smacznego, ja je wprost uwielbiam, ale amatorom mocnych i wyskokowych drinków nie polecam.
Potrzebne przybory:
Najlepiej mikser z dzbankiem, ale może być shaker, wysokie szklanki, słomki i nostalgiczna muzyka, aby rozkoszować się koktajlem.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | asik |