Sk艂adniki:
- mleko,
- lody waniliowe,
- zale偶nie od wariantu: bols blue curacao lub likier porzeczkowy, jajeczny, jajeczny w wersji czekoladowej, rum (ale wtedy z lodami czekoladowymi), likier mi臋towy (je艣li kto艣 ma inny pod r臋k膮 mo偶e spr贸bowa膰 inn膮 wariacj臋).
Jak przyrz膮dzi膰?
Do miksera typu kielich w艂o偶y膰 sk艂adniki zale偶y na ile os贸b, np. na 3 to 1/2 l mleka, kostka lod贸w calipso oraz likier oko艂o 50 ml na osob臋. Zmiksowa膰 na du偶ych obrotach, wla膰 do wysokich szklanek, podawa膰 ze s艂omk膮 bo koktajl ma konsystencje pianki. Je艣li kto艣 nie dba o kalorie mo偶e doda膰 bitej 艣mietany. Wersja z czekoladowym ajerkoniakim polana likierem mi臋towym smakuje jak koktajl zwany orgazmem. Je艣li nie masz takiego urz膮dzenia musisz d艂u偶ej powalczy膰 w shakerze, wtedy lody pokr贸j na ma艂e kawa艂ki i po膰wicz w rytmie mambo, a偶 si臋 sk艂adniki ubij膮. Smacznego, ja je wprost uwielbiam, ale amatorom mocnych i wyskokowych drink贸w nie polecam.
Potrzebne przybory:
Najlepiej mikser z dzbankiem, ale mo偶e by膰 shaker, wysokie szklanki, s艂omki i nostalgiczna muzyka, aby rozkoszowa膰 si臋 koktajlem.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | asik |