Składniki:
- pół kostki masła,
- puszka kukurydzy,
- 2-3 cebule,
- wywar drobiowy lub warzywny - 1,5 litra,
- mąka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- śmietana 18%,
- ew. szczypior.
Jak przyrządzić?
Masło rozpuszczam na patelni, następnie wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewam do wywaru, a kukurydzę wrzucam na patelnię do cebuli, smażącej się na maśle, chwilę smażę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodaję jeszcze masła i mąki. Całość smażę nie dłużej niż 2 minuty i wrzucam do wywaru. Gdy składniki znajdują się już w wywarze ścieram gałkę według uznania, ale uważam by nie przesadzić, oczywiście dodaję także sól i pieprz ewentualnie szczypior. Całość gotuję 15 minut, po upływie których wlewam do zupy zahartowaną uprzednio śmietanę. Po dalszych trzech minutach zupa jest gotowa do spożycia. Można ją jeszcze posypać posiekanym szczypiorem i tyle. Smaczego z całą pewnością!
Uwagi:
Istotą tej zupy jest aromat maślany (nie masmixowy!!!!), dlatego można dodać do niej nawet całą kostkę tego naturalnego produktu, pozostawiam to wyczuciu kucharza.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Robur |