Składniki:
- tacka filetów śledziowych w oleju (np.: Lisnera),
- cebula,
- 2 buraczki,
- 3 ziemniaki,
- majonez.
Jak przyrządzić?
Buraki i ziemniaki ugotować w skórce. Po ugotowaniu ostudzić i obrać. Śledzia przytrzymywanego widelcem rozdrobnić nożem. Ułożyć na talerzu (najlepiej z wyższym brzegiem)jako pierwszą warstwę, polać odrobiną oleju (może być ten z tacki). Cebulę pokroić w kostkę i przykryć śledzia tworząc drugą warstwę. Zetrzeć ziemniaki na tarce o dużych oczkach (najlepiej bezpośrednio nad poprzednimi warstwami), następnie zetrzeć buraczek. Pokryć delikatnie rozprowadzoną warstwą majonezu. Schłodzić w lodówce.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
I ci co ponoć nie lubią śledzia, zajadali się tą sałatka.
Sałatka może być jednym z dań na wigilijnym stole.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |