Składniki:
CIASTO:
- 40 dag mąki krupczatki,
- 25 dag masła/margaryny,
- 4 żółtka jaj (ugotowanych na twardo),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej/proszku do pieczenia.
MASA:
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego,
- 20 dag masła śmietankowego.
DODATKI:
- 10 dag fistaszków niesolonych,
- 1 polewa czekoladowa (gotowa do podgrzania, np. Schwartau).
Jak przyrządzić?
CIASTO: Krupczatkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą/proszkiem. Posiekać szerokim nożem z masłem/margaryną na tzw. piasek. Dodać żółtka przetarte przez sito. Całość szybko zagnieść i schładzać w lodówce przez około 1 godzinę (można więcej - będzie bardziej kruche). Dużą, prostokątną blachę (ok. 25x35 cm) wyłożyć folią aluminiową (nie natłuszczać), wylepić ciastem wyjętym z lodówki. Nakłuć gęsto widelcem i podpiec w gorącym piekarniku (ok. 180-190 st.) na złoty kolor (trzeba sprawdzać co jakiś czas, ale trwa to jakieś 20 minut). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Na chłodne ciasto wylać masę.
MASA: zamkniętą puszkę mleka gotować w garnku z wodą (ma być cały czas zanurzona) ok. 3 godz. Zostawić do ostygnięcia. Puszkę otworzyć, wyjąć skarmelizowaną masę. W osobnej misce rozetrzeć mikserem masło śmietankowe (wyjęte wcześniej z lodówki, ale nie może być zbyt miękkie). Ucierać masło dalej, dodając po łyżce karmel z puszki. Rozsmarować na chłodnym spodzie. Posypać łuskanymi fistaszkami (niesolonymi!!!) (warto je trochę przesiekać podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i schłodzić). No i na końcu całość oblać polewą czekoladową (najlepiej z gorzkiej czekolady). Wstawić do lodówki do zastudzenia.
Uwagi:
1. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
2. Należy je kroić w małe kwadraty (mimo że spód jest bez cukru, to mleko słodzone nadaje całości dużo słodyczy!)
3. Kto lubi dużo masy, niech użyje dwóch puszek mleka (masła śmiet. można wtedy użyć 30 dag).
4. Masę można zastąpić tradycyjnie zrobionym KAJMAKIEM (na wolnym ogniu gotować 1 litr mleka 3,2% tł. z 2 szkl. cukru i 1 op. cukru waniliowego, kiedy masę zgęstnieje przelać do makutry, ucierać, pod koniec - kiedy masa będzie prawie chłodna - dodać 10 dag zmiękczonego masła i utrzeć).
SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | KATT |