Składniki:
- puszka fasolki szparagowej,
- 6 duzych ziemniakow,
- 2 łyzki musztardy,
- 2 lyzki majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie oregano,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy(bez soli)w mundurkach ipo ugotowaniu odcedzamy oraz odstawiamy do całkowitego ostudzenia po czym obieramy ze skórek i kroimy w kostkę ok 1cm/1cm.
Wrzucamy ziemniaki do miski i skrapiamy olejem tak mieszajac (rękoma najlepiej) by kosteczki sie od siebie odkleily a do tego dosypujemy pieprz i ew.oregano.Odstawiamy to na ok 20 minut.Fasolke odcedzamy na sitku i paski ktore mamy kroimy ewentulanie(w zaleznosci od ich wielkosci) na długoś 2 cm.
Wrzucamy je do ziemników po tych 20 minutkach i mieszamy dodająć majonez i musztarde.Sprawdzamy czy ie potrzebne sa jeszcze przyprawy i sol.Odstawiamy na jakis czas do lodowki :)
Potrzebne przybory:
Miska, nóż, sitko, garnek, łyżka, deseczka, lodówka, głodne brzuchy :P
Jak podawać?
Z chlebem, najlepiej z chlebkiem :P
Uwagi:
Sałatka jest bardzo prosta zarazem smaczna i ma lekki posmak jak salatka sledziowa chociaz wogole ich tam nie ma-jednak prosze sie nie przejmowac - kto nie lubi sledzi bo nie jest to az tak wyczuwalny smak :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Violetka Smerfetka |