Salatka z fasoli a'la sledziowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- puszka fasolki szparagowej,
- 6 duzych ziemniakow,
- 2 łyzki musztardy,
- 2 lyzki majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie oregano,
- oliwa.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki gotujemy(bez soli)w mundurkach ipo ugotowaniu odcedzamy oraz odstawiamy do całkowitego ostudzenia po czym obieramy ze skórek i kroimy w kostkę ok 1cm/1cm.

Wrzucamy ziemniaki do miski i skrapiamy olejem tak mieszajac (rękoma najlepiej) by kosteczki sie od siebie odkleily a do tego dosypujemy pieprz i ew.oregano.Odstawiamy to na ok 20 minut.Fasolke odcedzamy na sitku i paski ktore mamy kroimy ewentulanie(w zaleznosci od ich wielkosci) na długoś 2 cm.

Wrzucamy je do ziemników po tych 20 minutkach i mieszamy dodająć majonez i musztarde.Sprawdzamy czy ie potrzebne sa jeszcze przyprawy i sol.Odstawiamy na jakis czas do lodowki :)

Potrzebne przybory:

Miska, nóż, sitko, garnek, łyżka, deseczka, lodówka, głodne brzuchy :P

Jak podawać?

Z chlebem, najlepiej z chlebkiem :P

Uwagi:

Sałatka jest bardzo prosta zarazem smaczna i ma lekki posmak jak salatka sledziowa chociaz wogole ich tam nie ma-jednak prosze sie nie przejmowac - kto nie lubi sledzi bo nie jest to az tak wyczuwalny smak :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt5 zł
AutorVioletka Smerfetka

Salatka z fasoli a'la sledziowa: Podobne przepisy

Salatka z fasoli a'la sledziowa: wypróbuj również

Właściwości fasoli

... Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli, jakim możemy się raczyć. W sumie na świecie uprawia się prawie 400 gatunków fasolki.Zimą, fasola jest idealnym uzupełnieniem ... diety w białko i minerały, a potrawy na ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ... . Postanowiłam więc zrobić zupę z czerwonej fasoli. ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... . Jedną z nich niewątpliwie jest ta przyrządzona z użyciem czerwonej fasoli. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tej wyjątkowej rośliny, a także poznasz przepis na przygotowanie sałatki z jej udziałem. ... . Jedną z nich ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku. ... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś ...

dawno temu

Fasola z boczkiem - danie na rozgrzanie

... Fasola z boczkiem to danie, które nas rozgrzeje w zimny dzień, doda energii i sprawi, że jeszcze długo, długo po obiedzie będziemy czuły się syte. By cieszyć się jej smakiem, musisz jednak rozpocząć ... ziemniaki2 cebulesólpieprzlistek ...

dawno temu

Biała fasola wyskrobie skrobię

... te potrawy posiadają dużo skrobi, która odkłada się w organizmie w formie tłuszczu. Jak temu zaradzić nie rezygnując z ulubionych smaków? Zaprzyjaźnij się z białą fasolą. ... To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie rezygnując z potraw bogatych ...

dawno temu

Zupa fasolowa

... Zupa fosolowa to potrawa, którą naprawdę można się najeść. Jest gęsta, smaczna i tania. Jedynym problemem jest sama fasola, którą przed ugotowaniem należy moczyć przynajmniej przez kilka godzin, ale jeśli pomyślisz już dziś o jutrzejszym ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... to groch i fasola. W niektórych domach czasem pojawia się bób, soja oraz soczewica. A jest jeszcze tyle gatunków godnych polecenia np.: groch egipski, fasola peruwiańska, fasola mungo, groch cukrowy, fasola ... do sałatek, do pieczonych mięs. ...

dawno temu

Sałatka meksykańska z kurczakiem

... drobno poszatkować. Następnie dodajemy do całości odsączoną wcześniej fasolę, groszek zielony oraz kukurydzę. Na koniec składniki mieszamy ze startym serem żółtym i dodajemy kawałki pieczonego kurczaka ...

dawno temu

Lody z marchewką czy z bekonem?

... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy owocowe to nic nowego. Ale czy próbowałyście lodów marchewkowych, z zieloną herbatą, z bekonem albo z czerwoną fasolą? ... Latem wśród deserów królują lody. Waniliowe, czekoladowe czy ...

dawno temu

Black-eyed pea – nakrapiana fasolka na szczęście

... Black-eyed pea to uprawiana na południu USA biała fasola z czarnymi plamkami, wedle tradycji przynosząca szczęście i spożywana w ostatnią noc roku. ... Black-eyed pea (także black-eyed bean) to pochodząca z Zachodniej Afryki biała fasola z ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... strączkowychDo roślin strączkowym spożywanych w rożnych kuchniach świata zalicza się: białą fasolę, zielony groszek, fasolę szparagową, soczewicę jadalną, bób i soję. Szeroko znane są ich właściwości smakowe ... fasoli (346 kcal), soi (360 kcal) ...

dawno temu

Malowanie ust

... Moda na duże usta a'la Angelina Jolie czy Scarlett Johansson trwa. Taki urodowy atut jest promowany w licznych magazynach, co powoduje, że zabiegi przy wykorzystaniu botoksu zyskują rzesze fanek ...

dawno temu

Już nie legginsy, jeszcze nie jeansy

... Uwielbiasz swoje star(t)e jeansy ale cenisz sobie wygodę legginsów? A może zrezygnowałaś ze spodni i przerzuciłaś na styl a'la Lindsay Lohan - legginsy + coś = no właśnie... Dziewczyna bez jeansów ...

dawno temu

The History of Bingo

... Czy wiecie, że niezwykle popularna w USA i Wielkiej Brytanii gra w bingo wywodzi się z renesansowych Włoch? Pierwotnie w Ameryce gra nazywała się „beano” od słowa bean oznaczającego fasolę. To właśnie wysuszonych fasolek używano do zaznaczania ...

dawno temu

Alternatywne puree

... Różnego rodzaju puree są często spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich. Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi, selera, groszku, fasoli, kapusty ... , w której rozprowadzamy żółtko. Puree z marchewki jest bardzo ...

dawno temu

Powiązane Tematy