Sk艂adniki:
- 3 lyzki oliwy,
- glowka kapusty,
- 3 cebule,
- 25 dkg pieczarek,
- sporo soli i pieprzu,
- 2 lyzki masla,
- 1 lyzka maki,
- 2 lyzki przyprawy curry w proszku.
Jak przyrz膮dzi膰?
W duzym garnku podgrzewamy oliwe. Na oliwe wrzucamy drobno poszatkowana kapuste i cebule. Zmniejszamy gaz. Dodajemy sol i pieprz wedlug uznania, wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy ok. pol godziny, az kapusta zacznie byc miekkawa. Wtedy wsypujemy drobno pokrojone pieczarki, mieszamy, przykrywamy i dalej gotujemy ok. pol godziny, az do zmiekniecia kapusty. Na koniec dodajemy maslo, make oraz curry, mieszamy i gotujemy jeszcze z 5 min.
Jak podawa膰?
Uwazam, ze najlepiej smakuje z grubszawym makaronem jajecznym, zyskuje to wtedy troche postac lazankow. Oczywiscie mozna tez z ziemniaczkami i praktycznie czymkolwiek.
Uwagi:
Bardzo latwa potrawa, nie moze sie nie udac, ale trzeba miec ja na oku, zeby sie nie przypalilo. Niektorzy gotuja kapuste w wodzie, ale ja dawno odeszlam od tego sposobu, bo kapusta i tak wytwarza bardzo duzo wody podczas gotowania.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | bagatelka |