Składniki:
- 1 seler średniej wielkości,
- 1 jabłko,
- 1-2 łyżki rodzynek,
- 1-2 łyżki połamanych orzechów włoskich.
Sos:
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- cukier,
- sok z cytryny,
- odrobina soli.
Jak przyrządzić?
Seler zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko zetrzeć na tarce dużych oczkach, rodzynki zprzyć. Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać (niezapomnijcie dodać orzechów).
Sos:
Wymieszć składniki, sos powinien być słodko-kwaśny, koniecznie trzeba dać szczyptę soli aby nie był mdły.
Wlać sos do sałatki wymieszć i zjeść bo sałatka jest pyszna i zdrowa.
Uwagi:
Zamiast jogurtu można dać kwaśną śmietanę, ala wtedy sałatka będzie miała więcej kalorii.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |