Składniki:
- 4 udka kurczaka,
- miąższ z 3 - 4 pomarańczy,
- 2-3 łyżki miodu,
- łyżeczka sosu Tabasco,
- sól,
- oliwa,
- ew. sok pomarańczowy.
Jak przyrządzić?
Mieszamy miód, sos tabasco, sól i odrobinę oliwy w misce aż do otrzymania jednolitej masy którą smarujemy opłukane nózki kurczaka (wyśmienicie jeśli uda wam się wepchnąć też trochę sosu pod skórę). Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy w nim mięsko obkładając dokoła miąższem pomarańczy (jeśli nie były szczególnie soczyste podlewamy całość odrobiną soku pomarańczowego) i, jesli zostało nam jeszcze trochę sosu, polewamy nim całość. Wrzucamy wszystko do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy kurczzcka aż osiagnie piękny złoto-brązowy kolor podlewając od czasu do czasu sosem jaki powstanie przy pieczeniu (dobrze jest też polewać pomarańcze, żeby nie wyschły). Podawać gorące, najlepiej z ryżem.
Potrzebne przybory:
Miska, żaroodporne naczynie do zapiekania a później talerze i sztućce :-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | bura_kotka |