Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 1 szkl. otrąb pszennych,
- 50g drożdzy,
- siemię lniane 1 szkl (wg uznania),
- pestki słonecznika 1 szkl (wg uznania),
- 1/2 szkl. mleka,
- 1 1/2 wody,
- sól (ok. 1 łyżeczki).
Jak przyrządzić?
Drożdze rozrobić z mlekiem (zrobić tzw. starter).
Do mąki przesianej wsypać siemię laniane , pestki słoneczika i otręby, dodać dobrze wyrośnięty starter. Wszystko to starannie wyrobić. Całość przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć lnianą ściereczką o dstawić na ok. 1 1/2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto dobrze wyrośnie należy go przebić pięścią (tzn.kilkanaście razy mocno uderzyć pięścią w wyrośnięty zaczyn). Następnie wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Na stolnicy posypanej mąką rozklepać płaski placek otaczając go mąką po tych czynnościach zwinąć ciasto w rulonik i włożyć do foremek (blaszek) przykryć lnianą ściereczką odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi jeszcze raz podwoić swoją objętość.
Tak przygotowane blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st. Chleb należy piec około 15 minut.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | JAREK |