Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jaj,
- 1 masło roślinne,
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dżem agrestowy bądź porzeczkowy.
Krem:
- 1 masło roślinne,
- 1 budyń waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 litra mleka.
Polewa:
- 1/2 kostki masła roślinnego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 całe jajko lub 3 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę, proszek do pieczenia, na koniec pianę z białek. Dobrze zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao (ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany).
Białe ciasto kładziemy na spód. Łyżką nakładamy dżem (nie za dużo), na to nakładamy łyżką ciasto ciemne. Pieczemy ok 40 min.
Budyń gotujemy w 1/2 litra mleka. Tłuszcz ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dalej ucieramy. Gotowy krem kładziemy na ciasto. Na krem przygotowujemy polewę.
Roztapiamy masło i dodajemy wszystkie składniki na polewę. Zagotowujemy.
Polewać krem w krateczkę lub esy floresy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |