Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 2 całe jajka + 1 żółtko,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżki wódki /niekoniecznie/.
Polewa:
- 2 łyżki zimnej wody,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki wódki,
- 3 łyżki kakao,
- 8 łyżek wody,
- 2 szklanki mąki.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie ciasta:
margarynę, cukierwodę i kakao zagotować. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i na końcu ubitą pianę z białek. Upiec.
Po upieczeniu ciasto posmarować powidłem śliwkowym.
Przygotowanie masy:
Jajka i żółtko ubić na parze z dodatkiem cukru. Dodać 3 łyżki kakao. Utrzeć 1 kostkę masła i dodawać po łyżce zimnej masy + 2 łyżki wódki. Wyłożyć masę na ciasto,następnie na masę położyć 50 dkg podgotowanych i wypestkowanych śliwek suszonych.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki zagotować, dodając 2 łyżki wódki.
SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Balbina |