Składniki:
- 4 białe kiełbasy,
- 3 litry wody,
- ziemniaki,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- listek pora,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyzki kwaśnej smietany,
- kostka rosołowa,
- maggie,
- pieprz,
- sól,
- butelka zurku kujawskiego (może byc też inny ale koniecznie w butelce),
- cebula,
- 10 dkg boczku,
- majeranek,
- 3 jajka ugotowane na twardo.
Jak przyrządzić?
Białą kiełbasę zalac wodą,dodac pokrojoną włoszczyzne i ziemniaki,troszke soli i zagotować.Kiedy ziemniaczki będą już miękkie, wlać żurek,dodac kostkę rosołową,zmiażdzony czosnek,przyprawic i chwilę pogotowac.boczek drobno pokroic i podsmazyc razem z cebulką.Dodac do zupy. dporawić śmietaną.Jajka pokroic w dużą kostkęi dodac do żurku.
Uwagi:
Przed dodaniem smietany wymieszaćją stopniowo z kilkoma łyżkami zupy żeby sie nie zwarzyła.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | monia |