Przypalanka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2l spirytusu (najlepiej polski 98%),
- 3/4l przegotowanej wody,
- 6-9 łyżyczek cukru,
- torebeczka cukru waniliowego.

Jak przyrządzić?

- Rozlać równo spirytos do pustych butelek (najle jednej)i odstawić.- Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i sporządzić karmel o kolorze mocnej herbaty (stopień przypalenia cukru wedle gustu).- UWAGA! Będzie pryskało. Ciągle mieszając, karmel podlewać stopniowo około 1/2 szklanki wody. Na koniec dodać cukier waniliowy i dokładnie rozprowadzić.- Karmel rozlać równo do butelek ze spirytusem, dopełnić wodą do dolnej krawędzi gwintu, zakręcić i odstawić w miejsce niedostępne dzieciom. (Jak wystygnie będzie w połowie szyjki).

Potrzebne przybory:

- 1 lub 2 puste 1/2l butelki,- patelnia teflonowa,- łyżka,- lejek.

Jak podawać?

W zasadzie trunek jest tak szlachetny,że może być daniem głównym. Smakosze mogą zakąsić ogórkiek kiszonym lub marynowanymi grzybkami.

Uwagi:

- Litr już masz, więc włącz psychodeliczną muzykę (polecam King Crimson), zapal świece (może być cos jeszcze) i urządz"Wieczorek Literacki".- Twój facet (partnerka) będzie wreszcie zadowoleny/a, że ugotowałeś/aś coś pysznego.- Tej nocy napewno Ci się nie oprze i będzie skarbnicą niezapomnianych doznań.- Brak następstw "Dnia drugiego", bo trunek był na spirytusie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorKazek

Przypalanka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy