Sk艂adniki:
- 1 litr mleka,
- 200 ml kwasnej smietany,
- 3 jajka,
- 150 dkg masla,
- 10 dkg rodzynek,
- herbatniki np. holenderskie,
- 1 czekolada mleczna,
- cukier waniliowy,
- cukier puder - wedle uznania,
- do posypania orzechy albo kolorowe dekorki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Mleko zagotowac z cukrem wanilioym, lekko ostudzic. Jajka roztrzepac w miseczce ze smietana i dodac do cieplego mleka. Postawic na malym ogniu i mieszac, az wszystko sie zetnie i powstanie twarog. Jesli nie bedzie chcialo sie sciac, to mozna dodac odrobine soku z cytryny. Calosc odsaczyc na gazie lub ewentualnie sicie i ostudzic. Chlodny twarog zmiksowac z maslem i cukrem pudrem. Gotowy krem ukladac na herbatniku i na gorze lekko dociskac drugim ciastkiem. Czekolade rozpuscic w garnuszku z odrobina mleka smarowac nia ciastka i posypac orzechami albo kolorowymi dekorkami.
Uwagi:
Najlepsze na drugi dzien kiedy ciastka zmiekna.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | asia |