Składniki:
- makaron penne (lub inny ulubiony) - ok. 1/3 paczki,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 średnia cebula,
- tarty ser zółty lub parmezan,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- olej,
- sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa,
- kilka czarnych oliwek,
- opcjonalnie: kapary, blanszowane brokuły.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (czas gotowania ok. 10 minut), odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka nieco odsączyć z oleju, rozdrobnić. Wszystkie składniki dania (pozostawić część sera żółtego do posypania) włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać składniki, posypać po wierzchu serem żółtym lub parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. ok. 20 minut. Opcjonalnie można dodać zamiast/oprócz oliwek kapary i/lub blanszowane brokuły a także zastąpić tuńczyka piersią kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażoną lub paluszkami krabowymi pokrojonymi w plasterki.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Uwagi:
Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo dobrze smakuje z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Hania-Kasia |