Składniki:
- 4 jaja,
- 40 dag masła,
- 10 dag smalcu,
- 1 szklanka kremówki 30%,
- proszek do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- mąka, ok. kilograma.
Jak przyrządzić?
Masło, smalec i połowe mąki siekać aż masło zmięknie. Żółtka, szklankę śmietany i reszte mąki tez siekać. Połączyć oba ciasta i jeszcze ok. 20 minut siekać na gładką mase. Odłożyć do zimnego na 12 godz. Powycinać, posmarować białkiem, posypać cukrem. Średnia temperatura piecz. 180-200 C.
Uwagi:
Pyszne niesamowicie, to taki babciny przepis. UWAGA po upieczeniu nie czuc smalcu!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | emgie |